Eerste hulp bij knieklachten op de fiets

Knieklachten bij fietsers kunnen verschillende oorzaken hebben, vaak gerelateerd aan de combinatie van fietshouding, trapbeweging, schoenplaatjes en individuele anatomie. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van knieklachten op de fiets:

  1. Verkeerde zadelhoogte: Een te lage of te hoge zadelhoogte kan leiden tot onnatuurlijke kniebewegingen en drukpunten, wat kniepijn kan veroorzaken.

    Een te lage zadelhoogte kan bijvoorbeeld volgende klachten met zich meebrengen:

    • Overbelasting van het Kniegewricht: Een te laag zadel kan ervoor zorgen dat de knieën tijdens het trappen te ver gebogen zijn. Dit kan leiden tot een grote druk op het kniegewricht en de omliggende structuren, wat irritatie en ontstekingen kan veroorzaken.

    • Ontsteking van de Patellapees: Een te lage zadelstand kan de patellapees (pees onder de knieschijf) onder overmatige spanning zetten, vooral wanneer de knieën overmatig worden gebogen tijdens het trappen. Dit kan leiden tot patellapeestendinitis, een aandoening die pijn en ontsteking in dit gebied veroorzaakt.

    Een te hoge zadelhoogte kan bijvoorbeeld volgende klachten met zich meebrengen:

    • Overmatige Strekking van de Knie: Een te hoog zadel kan ertoe leiden dat je knieën te ver gestrekt zijn wanneer je het pedaal helemaal naar beneden drukt. Dit kan overmatige spanning op de achterkant van de knie veroorzaken en kniepijn veroorzaken. Omdat je niet duwend door je onderkant van je trapbeweging geraakt, zullen je kuiten, hamstrings en bilspier extra hard moeten werken om je pedaal in beweging te houden.

    • Pijn aan de achterkant van de knie: De overmatige strekking van de knie kan de pezen en weefsels aan de achterkant van de knie overbelasten, wat kan leiden tot pijnlijke symptomen aan de achterkant van de knie.

  2. Onjuiste zadelpositie fore/aft : Een zadel dat te ver naar voren of naar achteren staat, kan de druk op de kniegewrichten verhogen en tot knieklachten leiden.

  3. Slecht uitgelijnde schoenplaatjes: Als de schoenplaatjes niet correct zijn afgesteld, kan dit leiden tot een onnatuurlijke beweging van de knieën tijdens het trappen, wat irritatie kan veroorzaken. Hoe je zelf best je schoenplaatjes afstelt kan je hier terugvinden.

  4. Overmatige trainingsintensiteit: Plotselinge toename in trainingsintensiteit, duur of intensieve intervaltraining zonder geleidelijke opbouw kan tot overbelasting van de knieën leiden. Fietsen is een prachtige sport, zeker bij mooi zonnig weer, maar laat je daarom niet verleiden door jezelf te overbelasten. Goed luisteren naar je lichaam is hier key.

  5. Verkeerde traptechniek: Een onjuiste pedaalslag, zoals te veel druk uitoefenen op de knieën in plaats van op het gehele pedaal, kan knieklachten veroorzaken. Een verkeerde traptechniek is vaak moeilijk zelf vast te stellen. Mochten je knieklachten blijven opspelen is het dan ook raadzaam om een bikefitter of kinesist te raadplegen om dit probleem bij de oorsprong aan te pakken.

  6. Te groot verzet: Fietsen met een te hoog verzet kan de knieën onder onnodige druk zetten, vooral bij beklimmingen, probeer je cadans altijd tussen 90-95 omwentelingen per minuut te houden. Enkele voordelen van een trapfrequentie van 90 of meer omwentelingen kan je hier terugvinden.

  7. Gebrek aan flexibiliteit: Beperkte flexibiliteit in de heupen, hamstrings of quadriceps kan leiden tot onnatuurlijke kniebewegingen en klachten. Stretchen en yoga kunnen wonderen doen voor je gevoel op de fiets.

  8. Voetafwijkingen: Anatomische afwijkingen van de voeten, zoals overpronatie (naar binnen kantelen) of supinatie (naar buiten kantelen), kunnen de kniebeweging verstoren en tot knieklachten leiden. Tijdens een bikefitting zal onderzocht worden hoe we de knie correct en stabiel kunnen laten bewegen, hulpmiddelen zoals steunzolen , wedges, … kunnen hierbij helpen om het gewenste resultaat te bekomen.

  9. Verkeerde schoenen: Onjuiste fietsschoenen die niet goed passen of geen goede ondersteuning bieden, kunnen drukpunten en ongemak veroorzaken.

  10. Te vaste of losse schoenplaatjes: Schoenplaatjes die te weinig speling hebben kunnen de voeten fixeren in een onnatuurlijke positie, terwijl te losse schoenplaatjes instabiliteit kunnen veroorzaken. De verschillende pedaalfabrikanten hanteren kleurcodes om de speling op hun pedalen aan te geven. (link kleurcodes)

  11. Blessuregeschiedenis: Eerdere knieblessures of medische aandoeningen kunnen de gevoeligheid voor knieklachten vergroten.

  12. Fietsafstelling: Afwijkende framemaat, stuurhoogte of -breedte, en andere fietsonderdelen die niet goed zijn afgestemd op je lichaam kunnen knieproblemen veroorzaken.

Om knieklachten te verminderen of te voorkomen, is het essentieel om je fietshouding te optimaliseren, aandacht te besteden aan je traptechniek, de schoenplaatjes correct af te stellen en eventueel professionele hulp te zoeken bij een bikefitter. Het is ook belangrijk om je trainingsbelasting geleidelijk op te bouwen en regelmatig te stretchen om je flexibiliteit te behouden.

Vorige
Vorige

Lage rugpijn tijdens het fietsen?

Volgende
Volgende

De ideale trapfrequentie