Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 4 groepset?

Een groepset (ook wel groep of aandrijflijn genoemd) verwijst naar een verzameling essentiële onderdelen op een fiets die betrokken zijn bij het schakelen, remmen en aandrijven van de fiets. Een groepset is een integraal onderdeel van de fiets en beïnvloedt direct de prestaties, efficiëntie en het rijgedrag. Het omvat verschillende componenten die samenwerken om de fiets in beweging te brengen, de snelheid te regelen en het rijden soepel en veilig te maken. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste fabrikanten van groepsets :

Race groupsets

SRAM:

SRAM is een Amerikaanse producent van groepsets die in het verleden vooral een gigantisch marktaandeel verworven heeft in het off-road fietsen. De laatste jaren hebben ze echter ook sterk ingezet op het wegwielrennen, met succes. SRAM hanteert verschillende schakelsystemen, zoals het Double tap systeem voor handmatig geschakelde groepen en het eTap systeem voor hun AXS elektronisch geschakelde groepen. Double tap schakelt op bij één keer drukken en schakelt af bij doordrukken (2x klikken). Etap AXS maakt gebruik van een geheel nieuw principe, waarbij je standaard schakelt met je rechtershifter en met je linkershifter afschakelt, om je voorderraileur te bedienen druk je beide shifters simultaan in. (Dit kan met de Sram AXS app volledig gepersonaliseerd worden). Hieronder vind je hun assortiment:

  1. SRAM Apex: SRAM Apex is een instapniveau wegfietsgroep die is ontworpen voor veelzijdig fietsen. Het biedt een breed scala aan versnellingsmogelijkheden. Apex garandeert betrouwbare schakel- en remprestaties, waardoor het een geschikte keuze is voor fietsers die duurzaamheid en gebruiksgemak waarderen.

  2. SRAM Rival: SRAM Rival is een middenklasse wegfietsgroep die betaalbaarheid combineert met geavanceerde technologie. Het heeft nauwkeurig schakelen, verbeterde ergonomie en een verscheidenheid aan versnellingsmogelijkheden. De componenten bieden een balans tussen prestaties en een mooie prijs. Deze groep is ook beschikbaar in een elektronische en draadloze variant onder de AXS vlag.

  3. SRAM Force: SRAM Force is een hoogwaardige wegfietsgroep die bekend staat om zijn lichtgewicht constructie en soepele schakelen. Force wordt gewaardeerd door fietsers die topklasse prestaties willen zonder het premium prijskaartje. Deze groep is ook beschikbaar in een elektronische en draadloze variant onder de AXS vlag.

  4. SRAM Red: SRAM Red vertegenwoordigt het vlaggenschip van SRAM's wegfietsgroepen en belichaamt geavanceerde technologie en precisietechniek. Met ultralichte componenten, geavanceerde aerodynamica en de mogelijkheid voor draadloze elektronische schakeling (AXS), wordt SRAM Red gekozen door professionele en elite-fietsers die het hoogste niveau van prestaties en aanpassing eisen.

Campagnolo:

Campagnolo is een Italiaans cultmerk. De echte diehards zweren bij 'Campa'. De populariteit is echter enigszins afgenomen bij het grote publiek vanwege de kosten die aan dit Italiaanse vakmanschap verbonden zijn. Campagnolo hanteert een vergelijkbaar schakelsysteem als Shimano, met als verschil dat 'Campa' een knopje aan de binnenkant van de schifter heeft in plaats van 2 scharnierende levers zoals bij de sti-shifters. Hieronder vind je een overzicht van de race groepsets die Campagnolo aanbiedt:

  1. Campagnolo Centaur: Campagnolo Centaur is een veelzijdige middenklasse wegfietsgroep die bekend staat om Italiaans vakmanschap en betrouwbaar schakelen. Centaur voorziet in verschillende rijvoorkeuren. Het biedt vloeiende overgangen tussen de versnellingen, kwalitatieve remmen en een balans tussen prestaties en betaalbaarheid.

  2. Campagnolo Potenza: Campagnolo Potenza biedt nauwkeurig schakelen en duurzaamheid voor fervente wegfietsers. Het biedt responsieve prestaties, ergonomische bedieningselementen en uitstekende remmen. Potenza is ontworpen om een balans te vinden tussen professionele functies en toegankelijke prijzen, wat het tot een populaire keuze maakt onder liefhebbers.

  3. Campagnolo Chorus: Campagnolo Chorus staat bekend om zijn verfijnde schakelen en hoogwaardige constructie. Het biedt soepele versnellingswisselingen en betrouwbaar remmen, wat bijdraagt aan een plezierige en efficiënte fietservaring. Chorus biedt een reeks versnellingsmogelijkheden en is ontworpen voor fietsers opzoek is naar performance met een vleugje nostalgie..

  4. Campagnolo Record: Campagnolo Record belichaamt Italiaanse topkwaliteit met zijn precisietechniek en hoogwaardige materialen. Het biedt uitzonderlijke nauwkeurigheid bij het schakelen, geavanceerde ergonomie en optimale krachtoverbrenging. Record is een topklasse wegfietsgroep gekozen door serieuze fietsers die het hoogste niveau van prestaties en vakmanschap verlangen.

  5. Campagnolo Super Record: Campagnolo Super Record vertegenwoordigt de top van Campagnolo's wegfietsgroepen. Het biedt voortreffelijk design, minutieuze aandacht voor detail en ongeëvenaarde schakelprestaties. Super Record wordt gekozen door elite-atleten en fietsers die de combinatie van kunst en techniek waarderen voor een ongeëvenaarde fietservaring, deze groep komt wel met een serieus prijskaartje.

Shimano:

Het Japanse Shimano heeft momenteel het grootste marktaandeel en voorziet het merendeel van de wegfietsen van groepsets. Shimano schakelt omhoog en omlaag door de remhendel naar binnen te duwen. Je gebruikt één hendel om op te schakelen en beide hendels om af te schakelen. Shimano levert al jaren topkwaliteit aan het profpeloton en biedt een uitgebreid assortiment, zodat iedereen binnen zijn budget een geschikte aandrijflijn kan vinden. Hieronder vind je een overzicht:

  1. Shimano Claris: Shimano Claris is een instapniveau groepset die is ontworpen voor beginnende wegfietsers.

  2. Shimano Sora: Shimano Sora is een instapniveau wegfietsgroep die bekend staat om betrouwbaar schakelen en betaalbaarheid. Het is geschikt voor beginnende wegfietsers en biedt een goede balans tussen prestaties en kosten.

  3. Shimano Tiagra: Shimano Tiagra is een stap omhoog van Sora en biedt soepeler schakelen en verbeterde duurzaamheid. Het wordt vaak gevonden op middenklasse wegfietsen en biedt solide prestaties voor enthousiastelingen.

  4. Shimano 105: Shimano 105 is een populaire keuze onder wegfietsers, met nauwkeurig en consistent schakelen. Het combineert prestaties met kostenbesparing en is daarom een veelvoorkomende optie voor serieuze rijders. Deze groep is ook beschikbaar in een elektronische variant onder de Di2-vlag.

  5. Shimano Ultegra: Shimano Ultegra staat bekend om zijn lichte constructie en hoogwaardige functies. Het biedt technologie en materialen die te vinden zijn in de duurdere Dura-Ace-groep, maar tegen een meer betaalbare prijs. Deze groep is ook beschikbaar in een elektronische variant onder de Di2-vlag.

  6. Shimano Dura-Ace: Shimano Dura-Ace vertegenwoordigt het hoogtepunt van Shimano's wegfietsgroepen, ontworpen voor professionele en elite-wielrenners. Het legt de nadruk op lichte componenten, uitzonderlijke precisie bij het schakelen en topklasse prestaties. Deze groep is ook beschikbaar in een elektronische variant onder de Di2-vlag.

Zou je toch graag een verduidelijking krijgen van de verschillende manieren van schakelen, kan je hieronder een YouTube filmpje terug vinden van GCN, waarbij alles duidelijk uitgelegd wordt.

https://www.youtube.com/watch?v=EY7yNx3Gj_Q

MTB groupsets

SRAM:

SRAM biedt een breed scala aan mountainbike groupsets die geschikt zijn voor verschillende niveaus van rijders, van beginners tot professionals.

  1. SRAM SX Eagle is een instapniveau mountainbike groupset die een breed scala aan versnellingen biedt met een 1x-aandrijfsysteem. Het is ideaal voor beginners en recreatieve mountainbikers die betrouwbaar schakelen willen zonder al te veel complexiteit.

  2. SRAM NX Eagle is een populaire keuze onder trailrijders. Het biedt een 1x-aandrijfsysteem met een breed scala aan versnellingen, waardoor je gemakkelijk steile klimmen en technische afdalingen kunt aanpakken.

  3. SRAM GX Eagle biedt betere prestaties en duurzaamheid dan de instapmodellen. Het heeft nauwkeurige schakeling en verbeterde materialen, waardoor het geschikt is voor meer veeleisende rijomstandigheden.

  4. SRAM X01 Eagle en XX1 Eagle behoren tot de hoogwaardige groepsets voor professionele mountainbikers. Ze bieden uitzonderlijke precisie, duurzaamheid en lichtgewicht componenten. XX1 Eagle is gericht op de allerbeste prestaties en wordt vaak gebruikt in competitieve omgevingen.

Shimano:

Shimano biedt ook een reeks mountainbike groupsets die geschikt zijn alle rijstijlen en niveaus.

  1. Shimano Deore is een instapniveau mountainbike groupset die betrouwbaar schakelen en remmen biedt. Het is geschikt voor beginnende mountainbikers en recreatieve offroad-rijders.

  2. Shimano SLX is een populaire keuze onder trailrijders en all-mountain fietsers. Het biedt nauwkeurig schakelen en solide remprestaties, waardoor het geschikt is voor uitdagende omgevingen.

  3. Shimano XT is een hoogwaardige mountainbike groupset met geavanceerde technologieën en duurzame componenten. Het biedt soepele schakelprestaties en krachtige remmen, ideaal voor veeleisende rijders.

  4. Shimano XTR behoort tot de topklasse mountainbike groupsets. Het biedt ultralichte materialen, nauwkeurige schakeling en geavanceerde remtechnologieën. XTR wordt vaak gekozen door professionele mountainbikers en competitieve rijders die het hoogste niveau van prestaties eisen.

Gravel groupsets

SRAM:

SRAM biedt ook een reeks gravelgroupsets met vergelijkbare technologieën als hun wegvarianten. Deze zijn ontworpen om de uitdagingen van gravelrijden aan te kunnen.

Omdat SRAM voor de meeste groepsets altijd een clutch gebruikt, deze zorgt ervoor dat de achterderailleur niet klappert bij oneven terrein, hierdoor is het mogelijk alle groepsets ook met 1 tandwielblad vooraan te gebruiken.

Alle weggroepen zijn hebben ook een gravel variant. Het is een voordeel dat elektronisch geschakelde groepen 12 versnellingen achteraan hebben. Dit geeft je een ruime versnellingrange.

Shimano:

Net als bij weggroepsets heeft Shimano ook gravelvarianten van hun groepsets, aangepast aan de specifieke vereisten van gravelrijden.

Shimano GRX RX400/600/800: Shimano heeft de GRX-reeks ontwikkeld, speciaal voor gravelrijden. Deze omvat verschillende niveaus, zoals RX400 (tiagra niveau), RX600 (105 niveau) en RX800 (ultegra niveau). De GRX-groepsets bieden zowel 1x- als 2x-aandrijfsystemen, waardoor je kunt kiezen voor een enkel kettingblad of een traditionelere dubbele kettingbladopstelling. GRX-groepsets hebben speciale functies zoals een clutched achterderailleur voor stabiliteit op ruig terrein en specifieke remhendels voor optimale controle, zelfs op grindwegen.

Shimano werkt momenteel aan een 12-speed oplossing maar biedt momenteel bij het GRX gama uitsluitend 11 versnellingen aan. met als kleinste tandwiel eentje met 11 tanden. Wat betreft de 1x oplossingen kan je hier best wel rekening mee houden voor de keuze van je tandwielblad vooraan.

UPDATE: Shimano heeft op 01/09/2023 zijn nieuwe GRX 12-speed groepset gelanceerd. De versnellingsrange zal hier vergroot worden door de keuze voor een kleinste kransje met 10 tanden. Je hebt de keuze voor 10-45 en 10-51 cassettes. De achterderailleur komt recht uit de mtb collectie van shimano. Dit zal je fiets een gelijkaardige look en feel geven als de Mullet setup van SRAM, hierdoor kan je op je gravelbike gemakkelijk mountainbike onderdelen installeren in combinatie met onderdelen van de gravel groepset.

Campagnolo:

Campagnolo heeft ook aandacht besteed aan gravelrijden en biedt groepsets die geschikt zijn voor avontuurlijke fietsers.

Campagnolo Ekar is een specifieke gravelgroepset die is ontworpen om duurzaamheid, betrouwbaarheid en prestaties te bieden op onverharde wegen. Ekar maakt gebruik van een 1x-aandrijfsysteem met een breed scala aan versnellingen. Met unieke eigenschappen zoals een 13-speed cassette en ergonomische bedieningselementen, is Ekar ideaal voor rijders die de uitdagingen van gravelrijden aangaan.

Aangezien dat Ekar 13 versnellingen heeft hebben ze de optie om een heel brede waaier aan cassettes aan te bieden. Zo bieden zij als enige een cassette aan waar een tandwiel met 9 tanden op terug te vinden is.

Meer lezen? Voor deel 5 klik hier.

Vorige
Vorige

Trainingsschema - kniestabiliteit

Volgende
Volgende

Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 3 Geometrie?