Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 2 Welk materiaal?

Het kiezen van een fiets kan een spannende maar ook uitdagende taak zijn, vooral als het gaat om het kiezen van het juiste materiaal voor het frame. Het materiaal van het frame kan invloed hebben op de prestaties, het comfort en de duurzaamheid van de fiets. Hier de meest voorkomende materialen voor fietsframes en factoren om te overwegen bij het maken van je keuze:

1. Staal:

  • Voordelen: Staal staat bekend om zijn duurzaamheid en veerkracht. Het biedt een comfortabele rit vanwege de natuurlijke dempingseigenschappen van het materiaal. Stalen frames kunnen worden gerepareerd als ze beschadigd raken. Stalen frames hebben vaak een elegant en tijdloos design. De keuze mogelijkheden zijn eindeloos omdat er ook veel custom framebuilders zijn die met staal aan de slag gaan. (bvb Jaegher, Belle cycles, Saffron frameworks,…) Bij deze toepassing is niet enkel je geometrie vrij te kiezen, maar ook de kleur, de manier van bekabelen, de rijeigenschappen en dus ook jouw houding op de fiets.

  • Nadelen: Staal kan zwaarder zijn dan sommige andere moderne materialen, waardoor de je kader een beetje zwaarder kan zijn. Desalniettemin kan dit aspect worden gecompenseerd door zorgvuldig te kiezen voor de juiste afmontage van je fiets.

2. Aluminium:

  • Voordelen: Aluminium frames zijn lichtgewicht en stijf, wat kan resulteren in een efficiënte overdracht van kracht tijdens het trappen. Aluminium frames zijn vaak betaalbaarder dan frames van andere materialen. Een goed aluminium frame kan uitermate sportief en agressief fietsen.

  • Nadelen: Een aandachtspunt van aluminium is dat het minder natuurlijke demping biedt dan staal, wat kan leiden tot een minder comfortabele rit op hobbelige wegen. Daarnaast kunnen de lassen van een aluminium frame iets minder verfijnd zijn dan die van frames gemaakt van staal of titanium. Omdat de buizen van een aluminium frame dunwandiger zijn, is het belangrijk om te vermelden dat deze in tegenstelling tot staal vatbaarder kunnen zijn voor breuken. Het is essentieel om te benadrukken dat de zeer goedkope aluminium frames soms niet voldoen aan de potentiële stijfheid en kwaliteit, deze zijn snel en niet doordacht vervaardigd. Deze kaders zullen het materiaal geen eer aan doen en zullen aanvullen als ‘lazy’ fietskaders.

3. Carbon:

  • Voordelen: Carbon is buitengewoon lichtgewicht en biedt een aanzienlijke stijfheid en responsiviteit. Dankzij het materiaal kunnen complexe vormen worden gecreëerd, wat een grote ontwerpvrijheid geeft. In het profpeloton rijden met carbon fietsen, waardoor er ook flink geïnvesteerd wordt naar onderzoek met dit materiaal. Omdat dit materiaal opgebouwd is uit verschillende lagen, kan door het creatief gebruik van deze vezelrichting ook een uitzonderlijke rijervaring gerealiseerd worden en zijn de mogelijkheden enorm.

  • Nadelen: Carbon frames kunnen duurder zijn dan frames van andere materialen. Bij impact kunnen ze structureel beschadigd raken en vereisen ze vaak specifieke reparatietechnieken. Als potentiële koper moet je er ook van bewust zijn dat veel van de carbon kaders ontwikkeld zijn voor profs. Deze hebben het doel om te racen, vaak zijn deze kaders qua geometrie heel sportief en worden ze heel stijfgemaakt om goed op snelheid te blijven en zonder veel moeite bij het optrekken terug op snelheid te komen. Voor sommige fietsers is het dan ook interessant om te kijken naar ‘endurance’ modellen , die een meer comfortabele en minder agressieve rijpositie bieden, en niet blind te kiezen voor de fiets waarop ze Mathieu van der Poel Milaan San-Remo hebben zien winnen.

4. Titanium:

  • Voordelen: Titanium frames combineren duurzaamheid, comfort en een redelijk laag gewicht. Ze zijn corrosiebestendig en kunnen een leven lang meegaan. In vergelijking met hun stalen broertje frames bieden ze een stijver geheel. Een titanium frame zal wel minder buiging vertonen en minder trillingen opnemen. Omdat het om een arbeidsintensief proces gaat om deze te produceren wordt ook hier vaak op maat gewerkt.

  • Nadelen: Titanium frames zijn duur omdat de vervaardiging van deze frames heel veel kennis en vakmanschap vraagt.

Factoren om te Overwegen:

  • Doel: Overweeg waarvoor je de fiets voornamelijk wilt gebruiken. Voor racefietsen en snelle ritten kan een licht en stijf materiaal zoals carbon of aluminium geschikt zijn. Voor dagelijkse ritten en comfort is staal of titanium altijd een goede keuze. Al is het wel iets genuanceerder als dat. De moderne aluminium fietsen zullen zeker met de huidige generatie van carbon voorvorken in staat zijn om heel veel comfort in te bouwen. Maar ook een modern stalen frame met een lichte buizenset (bvb COLUMBUS Spirit of Life) kan een perfect aanvaardbaar gewicht hebben voor een klimmer.

  • Budget: Het materiaal van het frame kan een aanzienlijk verschil maken in de prijs. Bepaal je budget en zoek naar fietsen die binnen dat bereik vallen.

  • Rijervaring: Als beginner wil je misschien een materiaal dat comfort biedt en vergevingsgezind is. Meer ervaren rijders die prestaties willen en weten wat ze van een fiets verwachten kunnen iets diepgaandere verwachtingen hebben van een materiaal.

  • Esthetiek: Sommige fietsers hebben een voorkeur voor het uiterlijk van bepaalde frame-materialen. Dit kan ook een rol spelen in je beslissing, want het oog wil ook wel wat.

Meer lezen? Voor deel 3 klik hier.

Vorige
Vorige

Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 3 Geometrie?

Volgende
Volgende

Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 1 het doel?