Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 1 het doel?

Jouw keuze staat vast; fietsen is iets voor jou. Echter, de fiets die je in de garage van je ouders hebt gevonden, heeft zijn beste tijd gehad. Hoe begin je dan aan de zoektocht naar een nieuw exemplaar? De wereld van fietsen heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Innovaties volgen elkaar in rap tempo op, en elke fabrikant wil op ieder groot evenement uitpakken met een sneller en aerodynamischer model. Maar hoe vind ik nu de fiets die perfect bij mij past?

Hieronder vind je stap 1 van je stappenplan naar de juiste fiets.

Wat voor fiets zoek je?

Wat wil je met je fiets doen? Je kan een multi-inzetbare gravelbike kiezen, maar je kan perfect ook voor een agressieve racefiets gaan om tegen 40km/u over het jaagpad te vliegen. Het is belangrijk dat je dit duidelijk voor jezelf weet, want je agressieve racefiets zal tijdens een bikepacking tocht van 3 weken mogelijk niet het gevraagde comfort leveren. De onderstaande opsomming maakt je wegwijs in het aanbod:


1. Racefiets: Een racefiets is ontworpen voor snelheid en efficiëntie op verharde wegen. Het is ideaal voor racen en lange ritten op gladde oppervlakken. De lichte en stijve constructie zorgt voor snelle acceleraties en hoge snelheden, terwijl de aerodynamische houding van de rijder de luchtweerstand minimaliseert. Het kenmerkende sportieve ontwerp van een racefiets weerspiegelt de focus op prestaties en competitie.

2. Mountainbike (MTB): Mountainbikes komen in vele gedaantes, voor heel verschillende ondergronden en disciplines.

  • Cross-country : De Cross-country mountainbike is speciaal ontworpen voor snelle en technische paden die zich richten op klimmen en snelheid. Dankzij het lichte gewicht en de efficiëntie is deze fiets ideaal voor langeafstandsritten over uiteenlopende terreinen. De wendbaarheid en responsiviteit van de XC MTB maken het een favoriet voor rijders die op zoek zijn naar zowel prestaties als uithoudingsvermogen. Over het algemeen zijn XC MTB's vaak hardtail-modellen, wat betekent dat ze enkel vering hebben aan de voorvork.

  • Trail : De Trail mountainbike is een bijzonder veelzijdige fiets die geschikt is voor gevarieerde trails, variërend van gemiddeld tot moeilijk. Met een uitgebalanceerde combinatie van klim- en daalvermogen, is de Trail MTB een populaire keuze onder rijders. Deze fietsen kunnen zowel hardtail-modellen zijn als full-suspension modellen.

  • Enduro : De Enduro mountainbikes zijn ontworpen voor agressieve afdalingen en technische trails, waardoor ze geschikt zijn voor zeer gevarieerd terrein. De veerweg en duurzaamheid van deze fietsen bieden het nodige vertrouwen in uitdagende omstandigheden. Deze fietsen zijn vaak full-suspension modellen, met zowel voorvork- als achtervering, om schokken en grote rotsen op technisch terrein aan te vallen.

  • Downhill : De Downhill mountainbike is specifiek ontworpen voor ruige afdalingen op steile en technische trails. Met zijn robuuste constructie, lange veerweg en krachtige remmen is deze fiets uitgerust om zelfs de meest extreme afdalingen aan te kunnen. De Downhill mountainbikes zijn meestal full-suspension modellen, met een aanzienlijke veerweg aan zowel de voorvork als de achterkant, om schokken op hoge snelheden en ruige terreinen op te vangen zodat je heelhuids op beneden aan je afdaling aankomt.

3. Gravelbike: Een gravel fiets is veelzijdig en geschikt voor avontuurlijke ritten op zowel verharde als onverharde wegen. Het biedt comfort en stabiliteit, waardoor het perfect is voor langeafstandsritten en off-road verkennen. Deze fiets is vaak voorzien van een heel leger aan bevestigingspunten, waardoor deze fiets in vele gevallen ook geschikt is voor bikepacking.

4. Cyclocross (CX) fiets: Een CX-fiets is ontworpen voor modderige en uitdagende off-road races met obstakels. Deze fiets leunt dichter aan bij een racefiets dan een gravelbike. Een gravelbike zal de focus leggen op stabiliteit terwijl een cyclocross fiets zal focussen op wendbaarheid en agressiviteit.

6. Tourfiets/trekkingfiets: Een tourfiets, ook wel bekend als een trekkingfiets, is de ideale metgezel voor avontuurlijke langeafstandsritten en fietsvakanties. Deze fiets is ontworpen met comfort en duurzaamheid in gedachten, zodat je moeiteloos lange afstanden kunt afleggen terwijl je geniet van het landschap.

Bij het kiezen van de juiste fiets is het belangrijk om je doelen, rijstijl en omgeving in overweging te nemen. Elk type fiets biedt unieke voordelen en functionaliteiten om aan verschillende behoeften te voldoen.

Meer lezen? Voor deel 2 klik hier.

Vorige
Vorige

Eerste hulp bij een nieuwe fiets! DEEL 2 Welk materiaal?

Volgende
Volgende

Ik zoek een nieuwe fiets. Frameadvies?