Bikepacking Rome 11

11/13 Sansepulcro - Assisi

Wat gisteren nog totaal zoek was, was deze ochtend alom vertegenwoordigd. De eigenaars van onze slaapplaats stoomden ons helemaal klaar met een uitstekend ontbijt. Dikke bonuspunten voor het lunchpakket, pane con prosciutto.

Vertrekuur voor dag 11 was best vroeg, dit keer niet door de hitte of de wind maar door de vele lovende reviews over onze aankomstplaats Assisi. Een beetje sightseeing is ons door menig toerist reeds warm aanbevolen. De rit van vandaag heeft geen al te grote verassingen in petto.

We deden ons laatste stukje Toscane en zouden al snel door Umbrië bollen. De steden en dorpjes werden minder pittoresk maar de landschappen des te mooier. De wegen bleven even belabberd.

Naar Assisi werden we de ganse dag begeleid door een dik pak wolken en een keer of drie werden we afgekoeld door een streepje regen. Heerlijk fietsweer na een paar dagen genieten van global warming in het buitenland.

Olijfbomen, zonnebloemvelden en wijngaarden met bijhorende wijnhuizen, we hadden ogen te kort om al deze landschappelijke parels te aanschouwen.

Gezien de weinige horecagelegenheden op ons pad en het aangeleverde lunchpakket, hielden we halt aan een verlaten sportveld voor het middageten. Aan het drinkfontein vulden we onze bidons, waarna we terug op pad konden.

Onze etappe loopt verder door de velden en langs de akkers. Aan de horizon toornen kastelen boven de gewassen uit op de heuvelflanken.

Vanop de laatste gravelstroken zagen we Assisi reeds in de verte liggen. Op de moment zelf waren we hier niet 100% zeker van, we hadden namelijk in San Marino al eens een gelijkaardige inschattingsfout gemaakt. Ik kan u intussen bevestigen dat we deze keer wel juist zaten.

De laatste 5 km naar het Unesco werelderfgoed zijn niet te verwoorden, vandaar de keuze voor de fotoreportage. De foto’s zijn al fietsend genomen en mocht het lijken ze onder vreemde hoeken staan … dit komt door de hellingsgraad. De laatste helling had iets weg van de Bosberg, kaarsrecht en kei steil.

De huizen zijn hier best compact en dat was niet anders voor onze b&b, de fietsen mochten binnen maar dit was fysiek niet mogelijk zonder demontage. Inbussleutels zijn altijd handig. Daarna tijd voor verkoeling in de vorm van ijs!

Er waren ook kerken en kathedralen in Assisi en ook schilders met boven gemiddelde kwaliteiten. Wel een beetje tegenstrijdig met de ideeën van Franciscus van Assisi, die als ik me niet vergis soberheid en ontbering predikte. Of ik heb het niet volledig begrepen.

Nog één ding, wandelen in Assisi heeft één ding gemeen met fietsen. Het lijkt altijd bergop.

Vorige
Vorige

Bikepacking Rome 12

Volgende
Volgende

Bikepacking Rome 10